2 Hur man vattenstämplar sina bilder del 1 // How to watermark your photos part 1

vattenstämpel, hur man gör vattenstämpel foton, vattenstämpla foton, logga på foton,

I förra veckan fick jag ett mail från en läsare som undrade hur jag gör när jag vattenmärker mina foton. Så jag tänkte att det kanske kunde vara intressant för er andra också. Det finns flera olika sätt att göra vattenstämplar, man kan t ex använda sin logga eller vanlig text.
Idag tänker jag visa er hur man kan göra en vattenstämpel med vanlig text som på bilden här ovan. I del 2 tar vi sedan hur man gör en vattenstämpel med en logga.
Klicka på bilderna så blir de större!
English translation will be found here >>

vattenstämpel, hur man gör vattenstämpel foton, vattenstämpla foton, logga på foton,

Man kan använda flera olika bildprogram, vanligast är Adobe Photoshop och det är det program som jag använder här. Börja med att öppna fotot som du vill vattenstämpla.
I menyn till vänster (kan även ligga till höger ibland) finns olika verktyg, bl a det som är ett stort T. Klicka på T:et och klicka sedan någonstans (var är inte så noggrant) på din bild och skriv t ex ditt namn, namnet på din butik, en webbadress eller liknande.

vattenstämpel, hur man gör vattenstämpel foton, vattenstämpla foton, logga på foton,
Med hjälp av textmenyn som kommer upp när du börjar skriva, kan du ändra storlek, teckensnitt och färg. Vill du att vattenstämpeln ska bli lite "genomskinlig" som på mitt foto, så välj vit färg.

vattenstämpel, hur man gör vattenstämpel foton, vattenstämpla foton, logga på foton,
Du kan flytta texten genom att klicka på den och "ta tag".
I menyn nere till vänster hittar du de olika lagren. Själva fotot är ett lager och texten är ett lager.  Klicka först på textlagret. Alldeles ovanför hittar du sedan ett litet reglage där det står opacitet.  Här kan du ändra hur genomskinlig du vill att texten ska vara. Testa dig fram till vad som är snyggt och läsbart.
När du sedan är nöjd med din vattenstämpel sparar du fotot och så är det klart!

Hur stor man väljer att göra vattenstämpeln, var man placerar den, vilket teckensnitt och färg man använder är så klart helt upp till var och en efter smak!
Men personligen så tycker jag att man ska försöka att göra dem rätt så diskrekta och inte "all over the place". Samtidigt som man vill föra fram sitt budskap ska man kanske inte glömma att själva motivet på bilden också är ett budskap. 

Hoppas att detta kan var till hjälp. Har ni frågor eller tips så kommentera gärna!
Nästa vecka kommer del 2 med en instruktion på hur man kan lägga in sin logga som en vattenstämpel.

English translation will be found here >>
Foto emelie ekborg svenskablomsterbloggar.se

2 kommentarer :

 1. Hej Emelie.

  Ungefär på samma sätt som man gör en vattenstämpel i Gimp.

  Är spänd på del 2 av din instruktion och hur man gör en logga som stämpel.

  Har inte riktigt klurat ut det.

  (Btw, brukar kolla dina inlägg precis som jag även kollar blogginläggen från de andra "stammisarna" från FixaDinBogg-tiden).

  Bästa hälsningar,
  Bertil

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, Bertil, i Gimp funkar det på nästan samma sätt. Photoscape är också bra. Var roligt att höra att du brukar kika in! :)

   Radera

Tack för din hälsning!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
,
,
Blogging tips