2 Gästbloggare - Catharina Dukar

Det är ju hur trevligt som helst, att få gästblogga här. Endast några veckor har jag känt till Svenska blomsterbloggar och blev såå imponerad över all denna kreativitet som jag hittade här.
Jag heter Catharina Lindeberg-Bernhardsson, från början är jag designer och drev ett barnklädes företag som hette Sagofén i många år. Klädde bl.a kungabarnen och fick moderådets designpris 1985.

Mina böcker. Detta är från Inzpira mässan i Helsningborg
där jag höll föreläsning för ett par veckor sedan.
Under flera år bodde jag i Belgien, Bryssel. Det var då jag kom i kontakt med alla dessa blomster-dekorationer uppbyggda av grönsaker. Kunde inte låta bli att få lära mera, så jag hoppade på en floristutbildning. Inte så mycket för kunskapen att sätta ihop kombinationerna färg och form (hade nog det redan i mig) utan för att lära det rent praktiska. Vad är oasis?  Hur göra man en rund bukett? etc. Tillbaka i Sverige öppnade jag en liten blomsterbutik på Lidingö. Genom kontakt med en grossist i Belgien plockade jag hem annorlunda korgar, blomsterpapper m.m. Butiken gick bra och i samma veva som det  började komma ut massa kokböcker (c.a 400/år) så började folk undra hur borden skulle dukas. För hur det än är så ska maten ätas vid ett bord, eller buffén dukas upp på ett spännande sätt. På så sätt började jag duka. Jag dukade överallt, Vinterträdgården Grand Hotell, Suthenbys, Christie`s - aktionsverk etc. helt enkelt allt från privat till offentliga dukningar. Träffade ett PR-team som uppmuntrade mig att ge ut en bok i ämnet. Efter att ha uppvaktat ett antal förlag (det skulle ta minst 2 år att ta fram en bok) startade jag ett eget förlag och gav ut min första bok Catharina Dukar 2005. Den vann också 1:a pris i kategorin ”Matutensilier” av måltidsakademin i Grythyttan. Superkul!

Därefter har jag fortsatt att ge ut böcker, men numera genom ICA-förlaget. Dukningar efter säsong,  Kransar året runt , Fixa Festen i denna bok är vi flera stycken, alltifrån mat, dukningar, bjudningskort och musik och i vår kommer ännu en bok Fixa Grillen.

Min idé är att alla ska kunna duka genom att använda sig av naturen, grönsaksdisken allt som man har omkring sig. Samtidigt som man köper ingredienser till middagen, så köper man också dukningen. Det här skulle jag kunna berätta om hur mycket som helst och det gör jag också på mina föreläsningar och kurser. En av mina dukningsidéer är att man ska kunna äta av dukningen, att därigenom få igång konversationen kring bordet. "Vill du ge mig en gul tomat?"  Här har jag t ex. gjort en krans av tomater. Vill man så går det superbra att fylla hålet i mitten med små tomater.

Så klart jag måste visa er en dukning också, ur boken  Fixa Festen. Här har jag använt, ståltråd, 1 stånd selleri, anemoner, ett glas och ett tunt brunt snöre.

 • Skär av selleristjälkarna från toppen så att de når en-två centimeter över glaskanten.
 • Skär till och fäst en vid ring av ståltråd runt glaset så att det går att stoppa in sellerin.
 • Vira fler varv med snöra så att ståltråden inte syns.
 • Fyll på vatten och snitta anemonerna.
Duken är en tygstycke, köpt på metervara i tygaffären. Tips, eftersom jag ofta arbetar med trender när jag dukar, köper jag ofta på metervara för att hitta rätt färgnyans.

Savoykål, gröp ut mitten, placera ner en blöt oasis, stick ner en bit grillpinne för att hålla fast oasisen. Föredela hösten bestående av kastanj, äpple, nypon, ros, limehalva och ekblad. För att fästa kastanjen, äpplet och limen har jag använt en bit grillpinne som jag stuckit in i ”baken”. Tips, att bara fylla savoykålet med vita rosor är underbart, ett flertal bröllop har jag dukat med dessa dekorationer. Varför inte en brudbukett!!?

Jag bloggar för närvarande varje dag på blogg.alltommat.se/catharinadukar/ Håller även kurser och föreläser i att duka bord, ger tips och idéer i ämnet och tillverkar också olika typer av bordsdekorationer.2 kommentarer :

 1. Wow!! Vilken imponerande och inspirerande historia, så kul att läsa!!

  Kram till er båda!!

  SvaraRadera
 2. Så kul att du tyckte det var inspirerande! Det var väldigt häftigt att komma i kontakt med den här bloggen, så mycket kreativitet. Kram till dej!

  SvaraRadera

Tack för din hälsning!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
,
,
Blogging tips