0 Gästbloggare - Våren väntar under snön

Tjockt med snö. Kallt! Vintern är verkligen lång och envis i år. Jag tröstar mig och kanske också dig genom att skriva några rader om riktigt små vårblommor. Just här lite suddiga blommor, blåsippa, ormöga och scilla.

Under snön vilar växtligheten. Det tjocka snötäcket är varmt och skönt för alla ömtåliga att sova under. Därunder förbereds vårens stora, gröna växtexplosion.
En stor, tyst kraft som ännu avvaktar i väntan på mer värme och mer ljus. Tack och lov för drivna små lökar i kruka som går att ta hem för att i förtid ljuga ihop en liten vårtuva i en skål. Ännu bättre blir det när man själv kan låna in en liten bunt av de första ynkliga snödropparna. De klena stjälkarna kroknar när de kommer in i värmen, men de får lite stöd med hjälp av mossa och några kvistar. Just de här snödropparna är så tidiga att de knappt ens har hunnit få stjälkar.

De gamla hyacintlökarna från i julas är sparade i en påse, torra och eländiga hinner de bli innan tjälen går ur jorden och jag kan plantera ner dem. Men det gör ingenting alls, bara de får en riktigt solig plats så kommer de tillbaka nästa år. Kanske inte den allra mest sofistikerade färgkombinationen, men vårfint blir det.

Blomsterarrangemang behöver inte vara stora och pampiga för att vi ska kunna njuta av dem. Våren är bra för att påminna sig att det är själva kombinationen och kompositionen som är viktiga. Och att det kan vara hur smått som helst. Det allra enklaste kan vara det vackraste. Olika långa tussilago, nyplockade och väl tillknölade i handen på ett belåtet barn är väl bland det gulligaste som går att se i blomsterväg. Men en enkelt sammansatt bukett av ett par olika vårblommande växter behöver inte vara mycket sämre. Här vitsippor och björk.

Plocka och sätt ihop och pröva det allra minsta och enklaste, även du som är van och har höga krav på blommor. Det är ett effektivt sätt att påminna sig om naturens överlägsenhet som skönhetsskapare. Det minsta kan vara nog så effektfullt.

Nu orkar vi inte vänta på våren mycket längre. På med fingervantarna, det är dags att gå ut och börja krafsa efter vårtecken och dekorationsmaterial under snön.

Gunnar Kaj
www.kaj.se

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Tack för din hälsning!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
,
,
Blogging tips